Abdi, Caverion Trainee

Lego blev första biten i Abdis karriärpussel

Barn leker ju bara. Eller? Är det fullt allvar när träsvärden svingas, lådbilarna accelererar och sandlådan transformeras till ett rymdlandskap? Hur som helst tar vi med oss en del av det vi gör som unga in i framtiden. För Abdirahman Mohamed var leken med Lego en första insikt i vad han ville syssla med som vuxen.

AdobeStock_179865294_Lego_Abdi.jpeg

Som 24-åring trädde Abdi, som han kallas, in i rollen som trainee på Caverion. Född och uppvuxen i Stockholm hade han just studerat färdigt på KTH:s samhällsbyggarprogram och var redo att ta nästa steg.

”Jag tog en master i Fastigheter och byggande, med kandidaten i byggteknik och design. Sedan barnsben har jag varit teknikintresserad och händig – lagat trasiga möbler hemma, fixat med olika tekniska prylar och inte minst byggt med Lego. Det var tidiga tecken på att jag skulle komma att bli civilingenjör”, berättar Abdi i mötesrummet på Caverion Solna där han nu är stationerad sedan januari 2023.

Ett annat tecken på hans studie- och yrkesval märktes i skolan. ”Träslöjden var ett favoritämne, för då kunde jag visa upp vad jag kunde. Och redan i grundskolan började jag gilla matte, insåg att jag bra på det när jag blev färdig före många andra i klassen med uppgifterna. När något är enkelt får man större intresse för det och blir ännu bättre. När matten kändes enkel även i gymnasiet visste jag vad som skulle bli min inriktning”, säger Abdi.

En kompis storebror berättade om sina studier på KTH och att de innehöll mycket matte, beräkningar och program att rita konstruktioner i fick Abdi upp ögonen för platsen där han skulle utbildas under fem år. ”Jag såg det som en fördel att det finns olika inriktningar för att bli civilingenjör. Det gjorde att jag kunde bestämma mig under tiden för vilken specialitet jag skulle välja”, berättar Abdi.

Efter studierna började han söka jobb direkt efter och blev kallade på anställningsintervjuer. Men under en spontanscrollning på LinkedIn såg han traineeprogrammet som Caverion erbjuder och blev intresserad, inte minst eftersom många av hans vänner hade inlett arbetslivet just som traineer. ”Då kände jag inte till jättemycket om bolaget. Men jag gick in på hemsidan och läste intervjuer och blogginlägg, där jag fick uppfattning av att Caverion arbetar inom installationsbranschen och med fastigheter. Insåg snart att det finns många olika discipliner och möjligheter att utvecklas i och då skickade jag in en ansökan!”

Lagom till julen 2022 kom svaret: Abdi hade fått en av platserna i programmet. En lättnad och glädje för honom. ”Jag hade en förhoppning om att man skulle få lära sig en hel del, mycket utbildningar och gå runt i olika delar av verksamheten. Mina förväntningar var att få lära en hel del och få insyn i hela bolaget. Efter tre månader kan jag säga att det har uppfyllts! Har redan haft flera tillfällen med utbildningar. Har varit på SL-kontraktet, Huddinge sjukhus och även Rosenlunds sjukhus. Ska också troligen till Uppsala framöver. En riktigt bra start hittills där jag har kommit in bra och fått ett bra bemötande av alla.”

Idag är Lego inte en lika stor del av Abdis värld. Men han fortsätter gärna att leka på fritiden, där fotbollen är den främsta leksaken. Att umgås med den stora familjen är en viktig faktor i hans privata liv. Han trivs i rollen som trainee och på Caverion: ”Caverion är ett så stort företag att det finns mängder med möjligheter för mig som ingenjör. Man kan själv välja sitt spår, inte bara ett – man kan välja vad man vill specialisera sig på. Jag gillar företagets bredd. Skulle bland annat tycka att det vore kul att få jobba i ett annat land inom bolaget under ett halvår. Det är också givande att få jobba med sådant som bidrar till miljön och bättre hållbarhet.”

Är du eller någon du känner intresserad av att bli trainee hos oss på Caverion?

Läs mer om vårt traineeprogram

Läs mer om våra andra kollegor